Šnečí pokrmy

Víte, že šneci kdysi byli tradiční a levnou pochoutkou české Štědrovečerní večeře? Dnes šneky najdeme na jídelních lístcích luxusních restaurací po celém světě. Přestože příprava šnečího masa není jednoduchá, výsledek stojí za to.

Konzumaci šneků si spojujeme především s francouzskou kuchyní. Možná je to tím, že v 18. století pojídání šneků zachránilo jih Francie před hladomorem. V kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme několik receptů na přípravu šneků, což dokazuje, že šneci bývali poměrně nedávno součástí i českého jídelníčku. Byli podáváni jako součást štědrovečerní večeře jako levný a chutný pokrm. Pro některé z nás je konzumace těchto slizkých tvorů nepřijatelná nebo je naopak známkou luxusu.

Šneci - proč je neokusit?

Nedůvěra ve šnečí maso vychází i z malé informovanosti – často nevíme jak s ním naložit, z obavy ze složité přípravy nebo prostě proto, že je neumíme správně jíst. Nebojme se a ochutnejme. Šnečí maso je totiž pro lidský organizmus velmi prospěšné a výživově hodnotné, protože obsahuje sedmnáct procent proteinů, je jemné, dietní – obsahuje necelé jedno procento tuku, bez kostí a šlach. Navíc neobsahuje cholesterol a je zdrojem vápníku. Chutí se podobá telecímu nebo drůbežímu masu. Labužníci ocení kromě šnečího masa i** šnečí kaviár** nebo šnečí jatýrka. Právě česká firma v r. 1995 ohromila Francii jako jediná na světě výrobou šnečích jater z afrických šneků – játra šneků zahradních nejsou dobrá.

Začínáme s chovem šneků

Zkušenosti s chovem šneků měli už staří Římané. U nás, před revolucí bylo možné přivydělat si sběrem šneků určeným na export, vyváželo se jich tehdy kolem čtyř set tun ročně, sběrači dostávali 70 – 100 korun za kilogram. Dnes už se sběr ve volné přírodě neprovádí, přednost mají hlemýždí farmy. Po revoluci se někteří odvážlivci vrhli na chov šneků a z některých drobných chovatelů jsou dnes renomované firmy, které dodávají šneky a produkty z nich do USA, Francie, Německa i dalších zemí. S chovem šneků pro maso měli zkušenosti už staří Římané. Pokud nejsme profesionální chovatelé, stačí nám malý travnatý pozemek, skleníček a párek šneků. Šnek je hermafrodit, takže odpadají starosti s jejich rozmnožováním. Po spáření kladou do země mezi 25 – 50 vajíčky. Nejvhodnější doba pro začátek chovu je konec února. Párek šneků vložíme do skleníčku, kde rostou zhruba dva a půl měsíce. Potom je přemístíme ven do „výběhu,“ kde šneci musí mít dostatek potravy, můžeme jim přilepšit běžnou zeleninou. Venku jsou do poloviny, popřípadě do konce září. Přezimují v travnaté půdě. Farmáři, kteří** šneky chovají na prodej** nám potvrdí, že takový chov je pořádná dřina. Musí je přikrmovat speciální směsí bohatou na vápník, který ovlivňuje nejen kvalitu ulity, ale i chuť šneka. Nejnáročnější je však** příprava šneků** na distribuci do restaurací.

Šneci – příprava na vaření

Příprava šneků na vaření je poněkud zdlouhavá, proto si ji musíme naplánovat několik dnů předem. Šneci se totiž musí** nechat vyhladovět a zbavit slizu**. Toho docílíme tak, že šneky vložíme asi na pět dnů do dřevěné bedýnky bez přísunu potravy. Dřevo větrá a neklouže, takže na něm ulpívá sliz. Šneky pak dobře omyjeme proudem vody, naskládáme je do větší nádoby a prosypeme hrubou solí. Důkladně je promícháme a necháme odpočinout. Působením soli šneci vypustí všechen sliz. Potom je znovu důkladně omyjeme tekoucí vodou. Toto je klasický způsob přípravy.

Můžeme však zvolit i jednodušší variantu bez použití soli. Šneky vložíme do dřevěné bedýnky s mřížkovaným dnem. Bedýnku postavíme na deseti až patnácti centimetrový sokl a šneky hned pomocí hadice omyjeme. Proud vody nastartuje trávicí systém šneků, takže se snáz a rychleji vyčistí. Omývání provádíme 2x denně po tři dny, potom je necháme tři dny bez potravy. Šneci usnou jejich charakteristickým hlubokým spánkem. V této fázi je** vhodíme do vroucí vody a vaříme čtyři minuty**. Tato metoda je šetrnější, protože hluboce spící šneci nic necítí.** Uvařené šneky** necháme vychladnout. Nožíkem je opatrně vyjmeme z ulit a zbavíme je vnitřností. Takto upravené šneky ponoříme do hodně slané studené vody. Po patnácti minutách je osušíme a můžeme začít s přípravou pokrmu nebo je zmrazit pro pozdější spotřebu. Takto upravené maso je příliš tuhé, proto ho musíme ještě asi hodinu a půl vařit, nejlépe ve vodě s vínem a kořenovou zeleninou nebo v osolené vodě s kořením, například s tymiánem, bobkovým listem, česnekem nebo s cibulí, pažitkou. Uvařené maso můžeme dusit, smažit, péct, vařit polévky, připravovat paštiky. Variant přípravy šneků je bezpočet.

Šneci – jednoduché recepty

Vzhledem ke zdlouhavé přípravě šnečího masa a spoustě ingrediencí se nebudeme zatěžovat receptem na Šneky po Burgunsku nebo Vídeňským šnečím salátem – tyto lahůdky si můžeme objednat v restauraci. Sami si můžeme připravit něco jednoduššího:

Šnečí omeletka pro dva

Promícháme 4 žloutky se dvěma lžícemi sladké smetany, solí a pepřem. Vmícháme sníh ze čtyř bílků. Na pánvi rozpustíme kousek másla, vhodíme hrst šnečího masa nakrájeného na kousky a zalijeme vaječnou směsí. Tuhnoucí omeletky posypeme čerstvou petrželkou. Rozdělíme na dva talíře a podáváme s křupavým pečivem.

Plněné šnečí ulity

100 gramů šnečího masa pokrájíme a promícháme s vařenou nakrájenou jednou mrkví a třemi růžičkami květáku. Směs osolíme, opepříme a naplníme ulity. Poskládáme do posoleného pekáčku těsně vedle sebe, zalijeme lžící rozpuštěného másla smíchaného s jedním vejcem a dvěma lžícemi strouhaného sýra. Zapečeme v rozpálené troubě.

Šneci v těstíčku

48 šneků hodinu marinujeme v soli, pepři a česneku. Krátce osmahneme na másle a necháme vychladnout. Připravíme si těstíčko z 1/8 bílého vína, dvou žloutků, soli, 120 gramů hladké mouky, drobně nakrájené pažitky, lžíce oleje a sněhu z jednoho bílku.** Šneky namáčíme v těstíčku**, na oleji prudce osmažíme, osušíme a podáváme se zeleninovým salátem.

Šnečí polévka – dvě porce

Budeme potřebovat: 100 gramů šnečího masa, 2 lžíce hladké mouky, 40 gramů másla, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, 1 pórek, hrst pažitky nebo petrželky. Postup: pokrájené šnečí maso krátce orestujeme na polovině másla společně s nakrájeným pórkem. Z mouky a zbytku másla usmažíme světlou jíšku a zalijeme litrem masového vývaru. Osolíme, opepříme, přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a povaříme. Přidáme orestované maso s pórkem, pažitku nebo petrželku a ještě krátce povaříme. Polévku podáváme s topinkami, tousty nebo kostičkami osmažené housky.

Vynikající jsou** šneci pečení s houbami, rajčaty a slaninou**.

Šneci – jak je servírovat a jíst

Šneky servírujeme po jednom tuctu na osobu v ulitě nebo bez ulity na speciálních „šnečích“ talířcích. Šneky v ulitě podáváme s kleštičkami na uchopení ulity a vidličkou na vytažení masa. Šneky neokusujeme, ale jíme celé. Máslo vytřeme kouskem bagetky a vložíme do úst zároveň s masem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id20782 (skvela-zabava.cz#10062)


Diskuze a zkušenosti

alena | 14.02.2015 18:25
Re: Šnečí pokrmy potrebuji poradit jak se sneky v konzerve jak je pouzit v kuchyni


Přidat komentář