Jedlé kaštany - zdravá delikatesa

Vůně pečených jedlých kaštanů nám většinou připomene vánoční svátky, pochoutky z jedlých kaštanů si však můžeme dopřávat po celý rok. Jsou plné proteinů, vitamínů, jsou chutné v každé podobě a jejich přípravu zvládne každý.

Sníh, mráz, svátečně osvětlenou tržnicí se line vůně pečených kaštanů… Tak nějak vnímá jedlé kaštany středoevropan. Na jihu Evropy jsou jedlé kaštany běžnou součástí jídelníčku. Kdysi bývaly potravou chudých, později sloužil ke krmení dobytka a dnes je nabízí každý market jako skvělou pochoutku.

Kaštanovník setý – kde se vzal?

Kaštanovník setý nemá nic společného s kaštanem (jírovec maďal), který je u nás běžně rostoucím stromem.** Kaštanovník setý** má původ v Malé Asii, odkud se rozšířil do celé jižní Evropy. Najdeme ho v Portugalsku, Španělsku, jižní Francii, na jihu Švýcarska, v Itálii i na Kavkaze. Kdysi se dřevo kaštanovníku hojně využívalo k výrobě nábytku a po letech zapomnění zájem o jeho kvalitní dřevo s dlouhou životností opět stoupá.

Jedlé kaštany – proč je konzumovat

Jedlé kaštany jsou** zdrojem vitamínů A, B1, B2, B5, B6, vápníku, fosforu, síry, hořčíku a železa**. Jsou tedy ideální při prevenci respiračních, kardiovaskulárních a jaterních chorob a při poruchách krvetvorby. Především brzy na jaře a na podzim, kdy je málo sluníčka nám jejich konzumace může pomoci při úzkostech a depresích. Jedlé kaštany mají pozitivní vliv i na žaludek, dýchací i vylučovací soustavu, krevní oběh, mozek, cévy, nervy, srdce a podobně jako ginkgo posilují naší paměť. Neobsahují téměř žádný tuk, ale naopak vysoké procento proteinů a škrobů. Neobsahují žádnou glukózu, fruktózu ani lepek, takže je bez obav mohou konzumovat diabetici i lidé s alergií na lepek.

Pěstování Kaštanovníku setého

Vypěstovat Kaštanovník setý v našich podmínkách tak, aby plodil použitelné plody není snadné. Některá zahradnictví jeho sazeničky nabízejí a poradí s pěstováním, ale dodávají, že v některých lokalitách se kaštanovníku daří a v některých prostě ne. Pro jistotu si můžeme koupit již odrostlejší a poměrně drahé roubované stromky, které poprvé plodí za 5-7 let a jsou téměř nesmrtelné, dožívají se více jak pět set let! Stromky semenáče plodí až za 12-15 let. Nejvhodnější stromky (nebo jen semena) získáme z podhůří Karpat, kde rostou po staletí a jejich genetické vybavení je ideální pro naše klimatické podmínky.

Kaštanovník můžeme vypěstovat i ze semen, které mají vysokou klíčivost. Vysíváme je v polovině dubna do skleníku do kypré půdy a hloubky 5-8 cm. Semena do půdy klademe tak, aby špička směřovala do strany 15-20 cm od sebe. Rostlinky je nutné pravidelně zavlažovat, aby v prvním roce co nejvíc vyrostly. Pokud jsme dost trpěliví a podaří se nám vypěstovat kvalitní plody, musíme dbát i na jejich správné uskladnění. Odborníci doporučují zvýšit trvanlivost sklizených kaštanů namočením do 50°C teplé vody a potom na čtyři dny do studené vody. Tím kaštany zbavíme i případných parazitů. Takto ošetřené kaštany můžeme ihned zpracovat nebo je uložit do ledničky.

Dobroty z jedlých kaštanů

My, kteří nemáme odvahu a trpělivost Kaštanovník jedlý pěstovat, rádi dáme přednost kupovaným plodům. Víme co a jak z nich připravit? Většinou známe kaštany pečené, kaštanovou nádivku nebo pyré. V zemích jižní Evropy je běžně k dostání kaštanová mouka, ze které se peče chléb nebo slané i sladké placky. Kaštany se též nakládají do alkoholu a dokonce se z nich vaří pivo.

Kaštanové pyré

Známé** kaštanové pyré** seženeme ve specializovaných prodejnách nebo si ho můžeme připravit sami: kaštany ponoříme do mléka tak, aby je zakrývalo a vaříme do měkka a mléko se vstřebá. Potom je propasírujeme nebo rozmixujeme. Hmotu doplníme medem v poměru 1/3 medu a 2/3 kaštanů. Vychlazené pyré je skvělé v kombinaci se zmrzlinou, ovocem a koňakovou šlehačkou nebo jako náplň do křehkého koláče.

Kaštanový krém

Vynikající je i kaštanový krém na potření palačinek, vaflí nebo lívanců, do zmrzlinových pohárů nebo jako náplň do koláčů: kaštany vaříme v oslazené vodě 5-8 minut, oloupeme a rozmixujeme. Do hmoty přidáme 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a tolik másla, aby vznikla pasta. Hmotu můžeme skladovat v uzavřených nádobkách v ledničce.

Kaštanový nugát

Trochu pracnější, ale vynikající je kaštanový nugát, který připravíme ze ¼ kg krupicového cukru, 100g kvalitního medu, 75 ml vody, jednoho bílku, 40g kandovaných třešní, 40g pražených mletých kaštanů a špetky soli. Cukr, sůl, med a vodu důkladně promícháme a vaříme za občasného míchání asi jednu hodinu. Vznikne hustá a nažloutlá hmota. Z bílku ušleháme tuhý sníh, do kterého tenkým proudem lijeme teplou hmotu. Vše šleháme co nejdéle, aby hmota byla tuhá a pevná.Nakonec vmícháme hrubě nasekané kandované třešně a kaštany. Na plech vyložený pečícím papírem a potřený olejem vlijeme nugát a necháme při pokojové teplotě zaschnout do druhého dne. Hotový nugát pokrájíme na kostičky, které vložíme do košíčků nebo balíme do staniolu.

Kaštanové kuličky

Slavnostní kaštanové kuličky: 1/2kg kaštanového pyré, 150g mletých piškotů, 150g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 125g másla, jednu lžičku rumu, čokoládovou polevu a lehce opražené mandle na ozdobu. Postup je jednoduchý: kromě polevy a mandlí všechny ingredience důkladně smícháme, hmotu necháme 1-2 hodiny v chladu odpočinout. Tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem. Kuličky opatrně poléváme čokoládovou a nakonec do každé zapíchneme opraženou mandli. Podáváme v papírových košíčcích.

Kaštanový dort

Na** kaštanový dort** si připravíme: 3 vejce, 150g práškového cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce mletých ořechů, 5 lžic hladké mouky, 10 jedlých kaštanů, 2 lžíce sladké smetany, 1 lžičku strouhané pomerančové kůry a jednu lžíci rumu. Vejce s polovinou cukru utřeme do pěny, vmícháme chladné přepuštěné máslo, ořechy a kůru. Těsto upečeme ve vymazané a vysypané formě. Vychladlý korpus vydlabeme, vydlabanou část rozdrobíme a smícháme s druhou polovinou cukru, rumem, smetanou a mletými kaštany. Hmotou naplníme vydlabaný korpus, dort můžeme vylepšit rumovou nebo čokoládovou polevou a dozdobit marcipánovými lístky.

Kaštanové slané houstičky

Kaštanové slané houstičky: z půlky kostky droždí, dvou lžic vlažného mléka a jedné lžíce cukru uděláme kvásek, necháme vzejít. Z 300g nejlépe pšeničné mouky, 50g másla, 100ml vlažného mléka, špetky soli a kvásku zaděláme polotuhé těsto, necháme vykynout. Uvařené kaštany nakrájíme na nudličky a opatrně vmícháme do těsta. Upleteme houstičky nebo jen vytvarujeme žemle, které necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Kandované kaštany

Netradiční ** kandované kaštany**: 1kg upečených a oloupaných jedlých kaštanů, ½ kg krupicového cukru, 1 vanilkový lusk. Do vařící osolené vody vhodíme kaštany a 20 minut vaříme. Stáhneme z ohně a necháme asi 5 minut „dojít.“ Kaštany pak opatrně sloupneme a vložíme do široké pánve nebo kastrolu tak, aby byly pouze v jedné vrstvě. V další nádobě smícháme vodu s cukrem ve stejném poměru, na mírném plameni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Přidáme vanilku a pomalu vaříme do zhoustnutí. Vzniklým sirupem přelijeme kaštany a na mírném plameni je ještě ½ hodiny vaříme. Potom kaštany odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Kandované kaštany můžeme ihned konzumovat nebo po jednom vyndat na talíř, nechat pořádně oschnout, vložit do košíčků nebo ozdobně zabalit do staniolu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id20792 (skvela-zabava.cz#10105)


Přidat komentář