Moštovače

Taková nabídka džusů, ať už 100%, nebo 50%, 20% …, ze kterých je možné v současnosti v prodejnách vybírat, před dvaceti, třiceti lety nebyla. V té době bylo doslova vzácností sehnat krabici s obsahem sladké ovocné šťávy.

Celá řada z nás si zvykla popíjet v práci nebo doma jablečný, pomerančový, ananasový, hruškový, meruňkový, multivitaminový aj. džus. A pokud ho pijeme pravidelně a ve velkém množství, pak je celkem pochopitelné, že se při jeho nákupu řídíme i cenou. V tom případě nás osloví výrazné slevové akce.

Víte však, co pijete? Neukrývá se v levném džusu převážně voda, cukr a ovocná složka jen v nepatrném množství? Dokonce ani 100% džusy nejsou zárukou kvality, respektive se nevyrovnají kvalitnímu moštu.

Proč využít moštovače

Mošt je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách. Nebo si ho také můžeme sami vyrobit, a to díky moštovači. Ovšem máte ještě jednu možnost, a to spočívá v dovezení vlastního ovoce k soukromníkovi, který nabízí moštování.

Proč však volit raději mošt před 100% džusem? V čem spočívá jeho síla a tajemství? Mošt nám dodá celou řadu vitamínů, stopových prvků, ale také vlákninu. A již v tom je rozdíl oproti džusu. Ve většině džusů totiž vlákninu nenajdete. Mošt je také významným antioxidantem. A antioxidanty, jako takové, jsou schopné na sebe vázat volné radikály. A právě volné radikály pro nás představují nemalou hrozbu, v podobě případného vzniku rakovinotvorných buněk. Mošt je také na rozdíl od celé řady džusů nepřislazován. Můžete si také být jisti, že je bez jakékoli chemické konzervace a dalších přísad. A co je samozřejmé, že se skutečně jedná o 100% ovocnou šťávu.

Princip moštování

Moštovač je složen z několika částí. Především se jedná o násypku, drtičku, lis, sběrnou nádobku. Ovoce se nasype do násypky. Následně je ovoce za pomoci šnekového dopravníku dopraveno do drtičky. V drtičce se z ovoce stane ovocná drť, ze které se potom v lisu získá mošt. Závěrečným krokem je pak vytečení moštu do sběrné nádoby. A z ní si pak již můžete mošt přelít rovnou do sklenky, nebo do lahve k uskladnění.

Co je možné moštovat

Moštovat je možné nejen ovoce, ale také zeleninu. Nejčastěji se moštují jablka, hrušky, višně, brusinky, mrkev, červená řepa, celer ale také třeba** černý bez, rakytník**.

Pojďme se podívat na jablečný mošt, který je bezpochyby nejrozšířenější. Je to celkem logické. Máme-li zahrádku, pak mezi nejčastější ovocné stromy, které vysadíme, jsou jabloně. Jablečný mošt pozitivně ovlivňuje naše zažívání. Pektin, který je obsažen v jablkách, významně snižuje hladinu cholesterolu. Polyfenoly, které jsou také součástí jablek, jsou prevencí před onemocněním srdce. A tento výčet zdaleka ještě nekončí.

Hotový mošt nemusí být ihned spotřebován

Co se týká moštu, tak máte dvě možnosti. První se hned nabízí. Na právě hotovém moštu si můžete rovnou pochutnat. Druhá možnost spočívá v pasterizaci moštu. Tu využijete především v tom případě, kdy se Vám na zahrádce urodilo velké množství ovoce a kompot, křížal již máte plnou spíž. Díky šetrné pasterizaci se v moštu zachová nemalé množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které pozitivně působí na náš organismus.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id20518 (skvela-zabava.cz#10032)


Přidat komentář